2. Sınıf Türkçe Okuma Anlama Metni – 13

07.04.2019
3.499

“İlköğretim yıllarında kazanılan okuma anlama becerisi öğrencinin yasamı boyunca tüm öğrenmelerini olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etki

2. Sınıf Türkçe Okuma Anlama Metni – 13

OKUMA ANLAMA METNİ

“İlköğretim yıllarında kazanılan okuma anlama becerisi öğrencinin yasamı boyunca tüm öğrenmelerini olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etki okuduğunu anlama becerisi gelişmiş bireylerin derslerine olumlu olarak yansırken, okuduğunu anlama becerisi gelişmemiş olanların ise derslerine olumsuz yönde yansımaktadır.”

Okuma – Anlama Etkinliği -13 metninde aşağıdaki konulara değineceğiz.

 Bu çalışmamızda “Mevsim Değişikliklerinin Canlılara Etkisi” parçasında Dünya’da meydana gelen mevsim olaylarından etkilenen canlılardan bahsedilmiştir. Bu çalışmamız da Emine Çelik hanımın kaleminden sizlere sunulmuştur.

√ Parçaya ait 5N 1K soruları yer almaktadır.

  Yazarın Dünya hakkındaki bilgileri ve canlıların yaşamı yer almaktadır..

√ Okuma – Anlama Etkinliği-13 metine ait soruların haricinde iş, oluş, hareket bildiren kelimelerin cümle içinde kullanılması çalışması bulunmaktadır.

√  Metnin konusunu bulma etkinliği yer almaktadır.

5N1K etkinliği

Okuma Anlama metni

MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN CANLILARA ETKİSİ

Dünyamız bir küredir. Ama bu küre uzayda dik bir şekilde durmaz. Bazen sağa bazen de sola doğru eğilir. Bu eğilmeleri altı ayda bir değişir. Bu aylar Mart ve Eylül aylarıdır. Bu eğilmeler yüzünden dünyanın kuzeyi ve güneyinin mevsimleri birbirinden farklıdır. Çünkü ne tarafa eğildiyse o tarafa güneş ışınları daha fazla ve dik gelir. Bu da oranın daha çok ısınmasını sağlar. Isınan taraf ilkbahar mevsimine girer. Dünyanın diğer tarafına ise güneş ışınları daha eğik gelmeye başlar. Bu da hava sıcaklığını düşürür. Bu yüzden o tarafta havalar soğumaya başlar. Sonbahar mevsimine girilir.

   Dünyanın bu eğikliği yüzünden ikiye bölünen parçalarına kuzey yarım küre ve güney yarım küre denir. Kuzey yarım küre yaz mevsimindeyken, güney yarım küre kış mevsimindedir. Kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken, güney yarım kürede sonbahar başlar. Bizim ülkemiz kuzey yarım kürededir.

   Hava sıcaklıklarının değişmesi kuzey yarım kürede ve güney yarım kürede yaşayan canlıları da etkiler. İnsanlar soğuktan ve sıcaktan evleri olduğu için korunur. Ancak hayvanlar o kadar şanslı değil. Bu mevsim değişikliklerine kuşların bulduğu çözüm göç etmektir. Ülkemizin de içinde yer aldığı kuzey yarım kürede sonbahar başlarken kuşlar güneye göç etmek için toparlanırlar. Uçarken hava akımını ve vücutlarına depoladıkları yağları kullanırlar. Göçmen kuşlar uzun saatler boyu yorulmadan uçabilirler. Leylekler, kartallar, atmacalar, turnalar, ördekler, kazlar, kırlangıçlar göçmen kuşlardandır.

   Ancak tüm hayvanlar kuş gibi uçamazlar. Bazılarının göç etmesi daha tehlikelidir. Uçamadıkları için de istedikleri yere asla zamanında varamazlar. Bu tür hayvanlar kış uykusuna yatarlar. Ayılar, böcekler, kaplumbağalar, yarasalar, sürüngenler, sincaplar, köpekbalıkları, salyangozlar kış uykusuna yatan hayvanlardan bazılarıdır. Bu hayvanlar havalar ve toprak ısınmaya başlayınca kış uykusundan uyanırlar. Bazı hayvanların kış uykusu sekiz ay bile sürebilir.

Yazar : Emine Çelik

ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YORUMLARI SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINA YAZABİLİRSİNİZ.

FACEBOOK GRUBUMUZA KATILMANIZI BEKLİYORUM. KATILMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

Lütfen çalışmalarla ilgili beğeni ve yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın.

Özgün ve yeni içerik anlayışıyla ücretsiz.

Çalışmalarımın iznim olmadan farklı platformlarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

TİCARİ AMAÇLI ÇOĞALTILMASI İZNE TABİDİR.

İndirmek için linke tıklayınız

DOSYAYI İNDİR

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.