2. Sınıf Türkçe Metinde Konu ve Ana Düşünce Bulma
Bir metinde veya paragrafta üzerinde konuşulan ya da anlatılan düşünceye, olaya, durumlara metnin konusu denir. Metinde konuyu bulmak için
- Version
- Download 14609
- File Size 494.63 KB
- File Count 1
- Create Date 7 Nisan 2019
- Last Updated 7 Nisan 2019
METİNDE KONU
Bir metinde veya paragrafta üzerinde konuşulan ya da anlatılan düşünceye, olaya, durumlara metnin konusu denir. Metinde konuyu bulmak için “Ne anlatılıyor?” sorusunu soruyoruz. Aldığımız cevap bize metnin konusunu verir.
Örnek: Aşağıdaki metnin konusunu bulalım.
Gökkuşağı tüylerimizi ürpertir. Gökyüzünden üzerimize düşen renk şeritleri ender güzellikte bir manzara oluşturur. İnsanlar bir zamanlar, gökkuşağının tanrılardan bir işaret olduğunu düşünürlerdi. Buna şaşırmamak gerek. Ne de olsa gökkuşağı birdenbire gökyüzünde beliriverir ve sonra çıktığı gibi aniden kaybolur. Şimdiyse gökkuşağının nasıl ortaya çıktığını biliyoruz ancak bu gerçek bu muhteşem doğa olayını daha az takdir edeceğimiz anlamına gelmez.
Yukarıdaki metinde ne anlatılıyor? Metinde neden söz ediliyor? Bu soruların cevabını bulalım. Bu cevaplar bize konuyu verecektir.
Konusu : Yukarıdaki metnin konusu Gökkuşağının oluşumudur.
Etkinlik
Aşağıda verilen metinlerin konularını bulup altındaki noktalı alana yazınız.
Yaş günü pastasının üzerinden bir mum alıp da yana doğru eğdiniz mi hiç? Mum yana doğru eğikken de alevin dosdoğru tavana eğikken de alevin tavana doğru yükselmeye devam ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Mumu tamamen baş aşağı çevirirseniz de alev hep yukarıya dönecek ve mumun üzerini sarmaladığı için dökülen damlalar her yeri batıracaktır...
Konusu : .......................................................................................................................................
METİNDE ANA DÜŞÜNCE (ANA FİKİR)
Okuduğumuz bir metin ya da paragrafta yazarın bize asıl anlatmak istediği bir düşünce, bir mesaj bulunur. Yazar burada okuyucuya bir nasihat verir. Buna ana düşünce ya da ana fikir deriz. Metnin ana fikrini bulmak için "Yazar bize ne anlatmak istiyor?" sorusunun cevabını ararız.
Örnek: Aşağıdaki metnin ana fikrini bulalım.
Yengecin biri kızına, "Öyle yan yan yürümesene! O ıslak taşlara sürünmesene!” der dururmuş. Bir gün kızı dayanamamış, "Anne, hele sen bir doğru yürü de, ben de sana bakıp doğru nasıl yürünür, öğreneyim demiş!"
Ana fikri : Başkasını kınayıp ders vermeye kalkmadan önce kendimizi düzeltmeliyiz.
Bu etkinliğimiz bol görselli ve aynı zamanda eğlenceli oldu. 1-20 arasında ileri ve geri 2’şer ritmik sayma etkinliklerle daha da zevkli ve aynı zamanda öğretici hale getirildi. 4 sayfadan oluşan PDF formatındaki etkinliğimizde;
- Görseller üzerinde yer alan rakamdan başlayarak 2’şer sayma yapma
- Görsel üzerinde ritmik saymada eksik olan sayıyı söyleyip yazma
- Verilen görselin sırasında ritmik sayma yaparken eksik olan sayıya ait görseli kesip yapıştırma
- 2’den başlayarak 20’ye kadar noktaları birleştirip ortaya çıkan resmi boyama,
- 2’den başlayarak 20’ye kadar ileri ve geri sayma yapıp sayıları istediği renge boyama.
- Bu Çalışma yine ÖZGÜN ve ÜCRETSİZ olarak sizlere sunulmaktadır.
Lütfen çalışmalarla ilgili beğeni ve yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın.
Özgün ve yeni içerik anlayışıyla ücretsiz.
TİCARİ AMAÇLI ÇOĞALTILMASI İZNE TABİDİR.
Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız.
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.
Emeklerinize sağlık öğretmenim.Teşekkürler.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
eba da verilerinizi paylaşmak yasak mı?