Türkçe 1 Okuma Anlama Etkinlikleri 18
Okuma anlama etkinliklerinde Öğrencinin okuduğu bir metnin ana fikrini belirleyebilmesi için kendiliğinden bazı stratejileri uygulaması gerekir. Etkili okuma

OKUMA ANLAMA
Okuma anlama etkinliklerinde Öğrencinin okuduğu bir metnin ana fikrini belirleyebilmesi için kendiliğinden bazı stratejileri uygulaması gerekir. Etkili okuma stratejilerine sahip olmayan öğrenciler okuduklarından anlam çıkaramazlar ve bu nedenle okuma motivasyonu önemli ölçüde azalır. Başarılı veya iyi okuyucular stratejiktir, sadece okumazlar, aynı zamanda metin okuma sırasında kendi anlama sürecini izleme yoluyla anlamalarını sorgulayarak karşılaştığı problemlerin farkına varabilirler.
Bu okuyucular metinle etkileşim kurarak kendine sorular sorar, tahminlerde bulunur, fikirleri düzenler, ana fikri destekleyen ayrıntıları belirler, özetler oluşturur ve anlama ve strateji kullanımını sürekli olarak izlerler. İyi okuyucuların amaçlı okuduklarını, okumadan önce metni gözden geçirdiklerini ve metnin yapısına dair bir farkındalık geliştirdiklerini açıklamıştır. Ancak daha az yetenekli öğrenciler veya zayıf okuyucular, okuduğunu anlamada ciddi sorunlar yaşamaktadır.
Zayıf okuyucular
Zayıf okuyucular, metinlerdeki ana fikirleri içeren semantik bağlam ipuçlarını daha az algılayabildiğinden bilinmeyen kelimelerin ilgili anlamını bağlamdan otomatik olarak çıkaramamakta ve ana fikir belirleme görevine aracılık eden üstbilişsel stratejileri (örn., metnin anlamına dayalı bir tahmin yürütme) kullanmada yetersiz olmaktadırlar. Zayıf okuyucuların okuma uygulamalarına olumsuz bir tutumla yaklaştığını, kendi okuma davranışlarını açıkça analiz edemediğini ve sınırlı kelime dağarcığı nedeniyle metnin paragraflarını ya da metnin tamamını anlamada belirgin problemler yaşadıklarını açıklamıştır.
Bu okuyucular, daha az kelime dağarcığıyla okumaya başladıklarından okuduğunu anlamada olumsuz bir döngüye kapılırlar. Okuyucu gitgide hayal kırıklığına uğradığı için bu süreçte gerginlik ve endişe duygusu yaşayabilir, farklı vücut hareketleri ve anlık duygusal tepkiler sergileyebilirler Motivasyon eksikliği ise okuyucunun kelime dağarcığı ve anlama becerilerini desteklemesinde ve güçlü okuma stratejileri geliştirmesinde olumsuz etkiler bırakmaktadır.
Kaynak: İlhan İLTER (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi Yıl: 2018, Cilt: 19, Sayfa No: 1-32 DOI: 10.21565/ozelegitimdergisi.315887)
Okuma anlama etkinliklerimizden 18.si ile devam ediyoruz. Bu çalışmamızda La Fontaine Masallarından Altın yumurtlayan tavuk masalını hazırladım. Masala ait klasik sorular ile çoktan seçmeli sorular karışık olarak hazırlanıp okuma ve anlama çalışmasının amacına ulaşmasını sağlamak istedim. Önceden işlediğimiz sebep sonuç cümlelerine ait sorular ile adlar konusuna ait sorularla çalışmamı bitirdim faydalı olması dileğiyle. Çalışmalarımı beğeniyorsanız yorum yazmayı unutmayalım.

Okuma Anlama
Paylaşımız için teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim hocam.